Fittkaják

Aszalt paradicsomos, articsókás, feta sajtos rizs
Házi kenyérrel és friss salátával


Még mindig él az a tévhit, hogy a vegetáriánus kaják ízetlenek és unalmasak. Amit nem nagyon értek, hiszen halomra nyílnak már kis országunkban a jobbnál-jobb vegán és vegetáriánus éttermek, ahol igenis időről-időre bebizonyítják az elhivatott álmodók, hogy aztán semmi unalmas nincs ezekben a fogásokban. Sőt... finomak, egészségesek, magas tápanyag tartalommal rendelkeznek, és nem utolsó sorban az elkészítésük is pofon egyszerű. Lássuk tehát...

Aszalt paradicsomos, articsókás, feta sajtos rizs:


Hozzávalók:


Fél pohár rizs (barna, jázmin, basmati, vad)
1 pohár víz
5 szem aszalt paradicsom apróra vágva
5 szem üveges articsóka darab szintén aprítva
Fél doboz feta sajt (vagy bármilyen fehér sós sajt)

Elkészítés:


Az aszalt paradicsom olajában kicsit megpirítjuk a rizst, majd hozzá adjuk a paradicsomot és az articsókát. Kicsit összeforgatjuk, ezt követően beleöntjük a vizet, majd lefedve kb. 10 perc alatt készre pároljuk. Levéve a tűzről pár percig még rajta hagyjuk a fedőt, utána belekeverjük a kis kockákra vágott feta sajtot.
Egyszerű, nagyszerű és az elkészítési idő kb. 20 perc.
Köretnek, de nekem például főételnek is tökéletesen elég, kiegészítve még pár szelet általam sütött kenyérrel és salival.

Házi kenyér

Nem titok, hogy a receptet akkor találtam, amikor éppen egy candida diétába kezdtem bele, egészségügyi okokból, nem divatból, ezt azért hozzátenném. A kenyér lényege ugyanis az, hogy nem élesztővel, hanem szódabikarbónával készül. Lássuk tehát a hozzávalókat:

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
fél evőkanál só
1 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 evőkanál olajos mag (tökmag, lenmag, napraforgómag, szezámmag)
3,5 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
2 dl kéz-meleg víz (kevesebb, ha kicsit tömörebb tésztát szeretnél, de én szeretem, ha lágy, amikor kiöntöm a formába)

Elkészítés:

Azért szeretem ezt a receptet, mert ez sem egy atomtudomány. A száraz összetevőket összekeverjük majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Ezt követően kiöntjük egy formába (én a szilikonokat preferálom) és 180 fokon olyan 25 perc alatt készre sütjük. Én szeretem megspékelni még egy kis aszalt paradicsommal és olívabogyóval, de mivel ezek az összetevők most a másik két fogásba kerültek, én kihagytam belőle.
Ez egy picike kis cipó, viszont én kb. egy hétig eszem. (Nincs igazán nagy fogyasztásom kenyeret illetően, de ezt kifejezetten szeretem, és mint mindennel, ezzel is úgy vagyok, hogy mértékkel semmi bajom nincs tőle. És tényleg... szerintem olyan 5 éve készítem, fogyasztom és a diétámba is tökéletesen beleillett.)

Fetás saláta

Ezt a salit sem vittem túlzásba. Megnéztem hogy milyen "végső stádiumban lévő" zöldség volt a hűtőben, majd azokból, plusz a megmaradt feta sajtból összedobtam egy salit.

Hozzávalók:
Paradicsom
Uborka
Retek
Olívabogyó
Feta sajt

Biztosan UFO vagyok, de nekem erről semmilyen fűszer nem hiányzik. A feta eleve baromi sós, és egyébként is szeretem érezni a zöldségek ízét. :)



Tökfasírt zöldborsós kölessel és tök chips-szel


Kicsit pepecselősnek tűnhet ez a recept, de higgyétek el, hogy megéri a fáradalmakat. A köret roppant egyszerűen elkészíthető, a fasírtban pedig a legtöbb időt a tök előkészítésére kell fordítani! Roppant finom, egészséges és húsmentes! :)

Tökfasírt és chips:

Hozzávalók:

1 db közepes méretű tök
2 db tojás
1 db közepes méretű hagyma
3 marék lágy zabpehely
3 marék amaránt
Fűszerek (só, bors, chili pehely)

Elkészítés:

A tököt lereszeljük, majd hagyjuk fél órát állni, hogy kiengedje a levét. Ezt követően kinyomkodjuk belőle a még benne maradt folyadékot és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát (jelen esetben lila hagymát), a tojást, a zabpelyhet, az amarántot, majd felfűszerezzük. Szintén várunk negyed órát, hogy a pehely és amaránt picit megszívja magát, majd apró, lapos tallérokat formázunk, melyet kókuszolajban vagy sütőben sütünk ki.

A tök egy részét félretettem, majd vékony szeletekre vágtam fel, sóztam picit és kókuszolajban aranybarnára sütöttem. Feldobja a köretet és isteni ízt a fogásnak.

Borsós köles:

Hozzávalók:

1 bögre köles
3 bögre víz (ugyanaz a bögre :))
1 kis fej hagyma
3 marék zöldborsó
Só, bors

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a borsót, amivel pár percig sütjük. Hozzáöntjük a bögre kölest, és a 3 bögre vizet. Felfűszerezzük, majd lefedjük és tádám... amikor a vizet teljesen felszívta, már kész is a szuper kis köretünk. :)

Én zöldsalátát szoktam még hozzá tálalni, legközelebb arra is írok majd ötleteket. De gyakorlatilag minden mehet bele, ami friss, szezonális és egészséges!

Jó étvágyat! 



Müzli, ahogy mi szeretjük




A házi müzli zsenialitása, hogy szinte bármit teszünk bele, finom és ízletes végeredményt kapunk. Ráadásul ez az a sütemény, ami a mellett, hogy egészséges, szinte elronthatatlan.  A recept funkciója a kedvcsinálás! Használj olyan alapanyagokat, amiket a legjobban szeretsz, vagy amit éppen otthon találsz!

Hozzávalók:
fél kg. vegyes müzli (magokkal)
asztalt gyümölcsök ízlés szerint
mogyoró, dió, mandula
3-4 ek. méz
12 dkg margarin
fél csomag sütőpor
ízlés szerint fahéj, vanília
2 db tojás

Elkészítés:
Olvaszd fel a margarint, keverd bele a müzlit, majd hagyd a masszát picit hűlni. Ezt követően add hozzá a tojásokat, mézet, sütőport és egyéb - ízlés szerinti - összetevőket. Már csak készre kell sütni! :)

Miért szeretjük:
Mert a benne lévő magvak megóvják egészségünket, erősítik immunitásunkat. Nem véletlen, hogy étrendünk részei már ősidők óta, és a népi gyógyászat is régóta alkalmazza különféle betegségek kezelésére.
Rendszeres fogyasztásuk fokozza a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, növeli az érfalak rugalmasságát, segíti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzését.
Fogyasztási javaslatuk napi 4-5 dkg. Ezzel a mennyiséggel létfontosságú ásványi anyagokat, vitaminokat, élelmi rostokat és esszenciális zsírsavakat juttatunk szervezetünkbe.



Rakott kel minden mennyiségben




A rakott kelkáposztába még akkor szerettem bele, amikor aktív húsevő voltam. Éppen ezért semmiképpen sem akartam lemondani róla azzal, hogy vegetáriánus lettem. Elkészítése talán így még egyszerűbb is, hiszen a hús előkészítésének folyamata lényeges lerövidül azzal, hogy szóját, gabona granulátumot vagy szejtánt használunk.

Hozzávalók:
1 kis fej kelkáposzta
1 nagy fej hagyma
1 csomag szója vagy gabona granulátum
1 nagy pohár tejföl
1/2 bögre barna rizs
só, bors, fűszerek

Elkészítése:
A rizst és a felaprított kelkáposztát 1-1 edényben puhára főzzük. Eközben olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk az előzőleg vízben beáztatott szóját. Megfűszerezzük és kb. 10 percig pirítjuk, főzzük. A tejfölt kikeverjük a fűszerekkel. Ha minden alapanyagot előkészítettük, jöhet a rétegelés. Alul káposzta, rizs, szója, tejföl. Ezt addig ismételjük, amíg van alapanyag, és a tálunk elbírja. J Legfelülre mindenképpen a tejföl kerüljön. Mindezt közepesen meleg sütőben kb. 20-30 perc alatt összesütjük. Akkor jó, ha a tejföl a tetején picit megpirul.

Miért szeretjük:

Mert különleges íz harmóniával rendelkezik, ráadásul a barna rizs rostokban és antioxidánsokban gazdag, így jótékony hatással van szervezetünkre. Összetett szénhidrát, ezáltal fokozatosan emésztjük meg, tehát hosszan tartó energiát biztosít. Már 50 gramm rizs elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükséglet 11%-át. A testzsír csökkentéséhez és a koleszterinszint szabályozásához az egyik legjobb táplálék. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése