2012. január 7., szombat

A sikerélmény pozitív hatásai

Sokfélék vagyunk, mi emberek, hála a jó égnek. Eltérő személyiséggel, igényekkel, vágyakkal, célokkal vagyunk megáldva, melyek jobb esetben előre visznek minket. Én speciále - a legtöbb sportoló kollégával egyetemben - eléggé sikerorientált  individuum vagyok, akibe azonban belecsepegtettek némi bizonytalanságot is, ami által a kudarckerülő magatartás is ott van a szeren.  Persze a pszichológia erre azt mondaná, hogy ez a kettő ellentmond egymásnak, de az érzések sokszor mást diktálnak. És egyébként sem szeretek beskatulyázni senkit. Az sosem vezet jóra.
A lényeg tehát a kitűzött cél elérése, ami ellenben nem is annyira egyszerű. Hiszen olyan távolinak tűnik időben és térben, sokat kell érte szenvedni, nem is biztos, hogy sikerül stb. Ezek a negatív gondolatok még a legkitartóbb embert is megingathatják egy-egy pillanatra. De létezik egy zseniális módszer arra, hogyan csináljuk végig mindazt, amit elterveztünk. Ez nem más, mint a részcélok beiktatása és önmagunk jutalmazása. Én mondom: működik! Ha például fogyni szeretnénk, nem csak azt a célt kell kitűznünk magunk elé, hogy 80 kg-ról 60-ra akarunk lefogyni egy év alatt, hanem azt is, hogy két hét múlva, egy hónap múlva stb. hogyan szeretnék kinézni. És ezt nem kell feltétlenül csak a súlyunkra érteni. Hiszen itt az alak formálódása, közérzetünk javulása, egészségünk jobbá tétele is legalább ugyanolyan fontos szempont.
Ezt követően írjuk le a pontos elhatározást, annak helyes menetét, készítsünk tervet, kérjük szakember véleményét, ha szükséges. Így meglesz a "miheztartás végett", a megfelelő edzés-és étrendterv, illetve a sikerélmény is, ami ezzel a módszerrel sokkal közelebb kerül hozzánk. A jutalmazás pedig abszolút egyénfüggő, de fontos, hogy az elért eredményekhez kapcsolódjon. Kinek mi esik jól: egy nyugtató szauna, egy csinos ruhanemű vagy éppen az, hogy egy estét eltölt a legjobb barátnőjével.
Ha mindezt tudatosan véghez tudjuk vinni, sokkal könnyebben jutunk majd el életünk nagy céljaihoz! Nem beszélve arról, hogy kitartásunk is növekedni fog!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése