2015. július 29., szerda

"Úgy egyél, hogy jól legyél"

Hát igen... ez a fránya főzés. Akárhogy is próbáljuk elodázni, halogatni vagy kikerülni, a végén mindig rá kell jönnünk arra, hogy az a "biztos" amit a két kicsi kezünkkel készítünk el! Éppen most álltam neki egy igen jó kis olvasmánynak, melyet még az egyik tanítványom hozott nekem. "Úgy egyél, hogy jól legyél" címen fut a könyvecske, és egy olyan doktor írta, aki az űrhajósok élettani változásaival, "idő előtti" öregedésükkel, az ételnek a sejtjeinkre való hatásaival foglalkozik. Még nagyon az elején járok, de abban mindenképpen megerősítést kaptam, hogy a fogyasztói társadalom térhódításának ellen kell szegülni, és rohadtul oda kell figyelnünk arra, hogy mit veszünk a kis szánkba. :) A készételek ugyanis nagyon praktikusak, csak sem nem tudjuk, mi a csoda van bennük, tápértékkel és vitamintartalommal pedig elvétve rendelkeznek csupán.

Egy szó mint száz, úgy döntöttem, hogy végre rendszeresen hírt fogok adni főzőtudományomról, és igyekszem egy olyan kis "receptkönyvet" összehozni, ami segítséget nyújt a diétázóknak, vegetáriánusoknak, vagy szimplán csak azoknak, akik eldöntötték, hogy nem fogyasztják tovább azt a shitet, amit próbálnak nap mint nap belénk kényszeríteni.

A recepteket egyébként oldalt, a "mellékmenüben" találjátok meg Fittkaják név alatt.

Íme a link:

http://www.lyndafitness.hu/p/blog-page.html

És akkor lássunk egy jó kis receptet...

Tökfasírt zöldborsós kölessel és tök chips-szel



Tökfasírt és chips:

Hozzávalók:

1 db közepes méretű tök
2 db tojás
1 db közepes méretű hagyma
3 marék lágy zabpehely
3 marék amaránt
Napraforgó, tökmag
Fűszerek (só, bors, chili pehely)

Elkészítés:

A tököt meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük, majd hagyjuk fél órát állni, hogy kiengedje a levét. Ezt követően kinyomkodjuk belőle a még benne maradt folyadékot és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát (jelen esetben lila hagymát), a tojást, a zabpelyhet, az amarántot, a magokat, majd felfűszerezzük. Szintén várunk negyed órát, hogy a pehely és amaránt picit megszívja magát, majd apró, lapos tallérokat formázunk, melyet kókuszolajban vagy sütőben sütünk ki.

A tök egy részét félretettem, majd vékony szeletekre vágtam fel, sóztam picit és kókuszolajban aranybarnára pirítottam. Feldobja a köretet és isteni ízt ad a fogásnak.

Borsós köles:

Hozzávalók:

1 bögre köles
3 bögre víz (ugyanaz a bögre :))
1 kis fej hagyma
3 marék zöldborsó
Só, bors

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát kókuszolajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a borsót, amivel pár percig sütjük. Hozzáöntjük a bögre kölest, és a 3 bögre vizet. Felfűszerezzük, majd lefedjük és tádám... amikor a vizet teljesen felszívta, már kész is a szuper kis köretünk. :)

Én zöldsalátát szoktam még hozzá tálalni, legközelebb arra is írok majd ötleteket. De gyakorlatilag minden mehet bele, ami friss, szezonális és egészséges!

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése