2016. augusztus 15., hétfő

Újrakezdés augusztusban



Augusztus... a kedvenc hónapom!

Már akkor az volt, amikor még csak diák voltam, hiszen ez volt az az utolsó 31 nap, amit "szabadon" tölthettem. Gondoltam én. :) Persze felnőtt koromra átértékelődtek a miértek. Az viszont nem változott a fejemben, hogy ezt tartom az év legproduktívabb hónapjának, még akkor is, ha valljuk be őszintén ilyenkor senkinek sincs kedve dolgozni, sportolni, edzőterembe járni stb. Mindenki a szabadba vágyik... jelzem teljesen jogosan. :)

Éppen most tértem vissza Csíkszentmihályi könyvéhez (Az öröm művészete), amiben sok más okosság mellett azt boncolgatja, hogy mitől vagyunk boldogabbak az édes semmit tevéstől, vagy az értelemmel gazdagított aktív programoktól. A válasz természetesen az utóbbi. Nyilván hulla fáradt állapotban nehéz elképzelni azt, hogy egy órácska sport feldobhatja a napunkat, vagy akár az egész hetünket. Nekem sem tisztem ezt bizonyítani, vagy bizonygatni. Én azt mondom, próbáld ki!

Próbáld ki egyszer azt, hogy a munkából hazaesve nem a TV előtt fejezed be a napod, hanem egy kellemes futással, gyúrással vagy jógával. Menj ki sétálni egy kicsit, vagy focizz egyet a gyerekeddel a parkban. Annyival magasabb minőségben fejezed így be a napodat! Egy szép aktív levezetéssel a végén, ami kellemesen lefáraszt fizikailag, mentálisan viszont megtisztít. Lehetőséget ad átértékelésre, a napod tisztes lezárására.

Ugyanígy vagyok én ezzel a csodás nyári hónappal is. Miért tölteném passzívan, amikor annyi lehetőséget tár elém ez a fantasztikus idő. Az új "évad" megtervezésére... a továbbképzések feltérképezésére... célok kitűzésére. Nem arról beszélek, hogy túl kell pörögni a napokat. Csak azt, hogy felesleges várni szeptemberig arra, hogy belekezdjünk új dolgokba. Az olyan lenne, mintha egészen addig parkolópályán tartanánk az életünket. Aminek semmi értelme sincsen.

Vagy az adott pillanatban élsz, vagy elveszel a múlt és a jövő közötti szüntelen ingázásban. Cselekedj most, mert ez az újrakezdés időszaka!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése