2019. június 26., szerda

Újra receptek a blogon!

Aszalt paradicsomos, articsókás, feta sajtos rizs
Házi kenyérrel és friss salátával



Még mindig él az a tévhit, hogy a vegetáriánus kaják ízetlenek és unalmasak. Amit nem nagyon értek, hiszen halomra nyílnak már kis országunkban a jobbnál-jobb vegán és vegetáriánus éttermek, ahol igenis időről-időre bebizonyítják az elhivatott álmodók, hogy aztán semmi unalmas nincs ezekben a fogásokban. Sőt... finomak, egészségesek, magas tápanyag tartalommal rendelkeznek, és nem utolsó sorban az elkészítésük is pofon egyszerű. Lássuk tehát...

Aszalt paradicsomos, articsókás, feta sajtos rizs:

Hozzávalók:


Fél pohár rizs (barna, jázmin, basmati, vad)
1 pohár víz
5 szem aszalt paradicsom apróra vágva
5 szem üveges articsóka darab szintén aprítva
Fél doboz feta sajt (vagy bármilyen fehér sós sajt)

Elkészítés:

Az aszalt paradicsom olajában kicsit megpirítjuk a rizst, majd hozzá adjuk a paradicsomot és az articsókát. Kicsit összeforgatjuk, ezt követően beleöntjük a vizet, majd lefedve kb. 10 perc alatt készre pároljuk. Levéve a tűzről pár percig még rajta hagyjuk a fedőt, utána belekeverjük a kis kockákra vágott feta sajtot.
Egyszerű, nagyszerű és az elkészítési idő kb. 20 perc.
Köretnek, de nekem például főételnek is tökéletesen elég, kiegészítve még pár szelet általam sütött kenyérrel és salival.

Házi kenyér

Nem titok, hogy a receptet akkor találtam, amikor éppen egy candida diétába kezdtem bele, egészségügyi okokból, nem divatból, ezt azért hozzátenném. A kenyér lényege ugyanis az, hogy nem élesztővel, hanem szódabikarbónával készül. Lássuk tehát a hozzávalókat:

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
fél evőkanál só
1 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1,5 evőkanál olajos mag (tökmag, lenmag, napraforgómag, szezámmag)
3,5 evőkanál olívaolaj vagy kókuszzsír
2 dl kéz-meleg víz (kevesebb, ha kicsit tömörebb tésztát szeretnél, de én szeretem, ha lágy, amikor kiöntöm a formába)

Elkészítés:

Azért szeretem ezt a receptet, mert ez sem egy atomtudomány. A száraz összetevőket összekeverjük majd hozzáadjuk az olajat és a vizet. Ezt követően kiöntjük egy formába (én a szilikonokat preferálom) és 180 fokon olyan 25 perc alatt készre sütjük. Én szeretem megspékelni még egy kis aszalt paradicsommal és olívabogyóval, de mivel ezek az összetevők most a másik két fogásba kerültek, én kihagytam belőle.
Ez egy picike kis cipó, viszont én kb. egy hétig eszem. (Nincs igazán nagy fogyasztásom kenyeret illetően, de ezt kifejezetten szeretem, és mint mindennel, ezzel is úgy vagyok, hogy mértékkel semmi bajom nincs tőle. És tényleg... szerintem olyan 5 éve készítem, fogyasztom és a diétámba is tökéletesen beleillett.)

Fetás saláta

Ezt a salit sem vittem túlzásba. Megnéztem hogy milyen "végső stádiumban lévő" zöldség volt a hűtőben, majd azokból, plusz a megmaradt feta sajtból összedobtam egy salit.

Hozzávalók:
Paradicsom
Uborka
Retek
Olívabogyó
Feta sajt

Biztosan UFO vagyok, de nekem erről semmilyen fűszer nem hiányzik. A feta eleve baromi sós, és egyébként is szeretem érezni a zöldségek ízét. :)

További receptek találhatóak a FITTKAJÁK menüpont alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése