2015. november 1., vasárnap

Hamis próféták no.2.

Nem. Nem szeretném ugyanazokat a témákat hangoztatni, amiket a korábbi bejegyzésemben (Hamis próféták) már leírtam. Viszont úgy vélem éppen elég aktuális ez a probléma is napjainkban. Leszögezem már itt az elején, hogy ebben az ügyben nem tudok és nem is akarok objektív lenni.

Nem csak azért, mert edző vagyok, akinek ez az élete napi 24 órában, hanem mert én is vagyok "vendég". Nekem is van szakképzett, tapasztalt edzőm, tanítóm, mesterem, akire bátran rábízom az életem egy részét. Ergo tudom milyen elvárásaim vannak, éppen ezért azt is tudom mit várnak el tőlem a tanítványaim.

Nah de ennyit a kezdeti könnyed csevegésről...

Szóval magyarázza már meg azt nekem valaki, hogy is van az, hogy ebben az országban simán lehet edzőként dolgozni, emberek testével-lelkével foglalkozni megfelelő, idevágó végzettség nélkül? Évek óta nézem, hogy magukat valamilyen indokkal edzőnek kinevező emberek hogyan "vágják szét" a vendégeket.

Persze... nyilván lehet mondani, hogy ez nem a meglévő "papírtól" függ. Hát persze hogy nem! De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy nem hiszem, hogy bárki is örülne annak, ha diploma nélküli orvos műtené például. Nyilván ez elég sarkalatos példa, de szerintem éppen akkora felelősség van rajtunk is, képzett edzőkön, még akkor is, ha sokan erről nem vesznek tudomást. Simán félre lehet edzeni egy vendéget, ha nem tudod az edzéselméletet vagy azt, mire kell figyelni az egyes edzésperiódusokban. Ha nem tudod az anatómiát, hogy akarod helyesen terhelni a tanítványod? Honnan tudnád mire való a Polar óra, vagy hogy néz ki egy guggolás helyesen végrehajtva?

Sok mindent lehet mondani a különböző edzőképzésekre, de azt hogy ne alapoznának meg bennünket szakmailag, azt nem. Nyilván a gyakorlatban akkor tanuljuk meg ezeket, ha már élesben foglalkozunk emberekkel. De könyörgöm... Az alapozás az alapozás. És egy edzőnek ez a suli. És nem! Nem a 2 napos okleveles képzés. Hanem a TF, vagy az erre szakosodott intézmény sportedző képzése. Majd aztán jöhet a sok egyéb okleveles cucc, amik zseniálisak, ha már tudod az alapokat.

Azt meg már nem is firtatom, hogy ezt miért nem ellenőrzi senki. Nem az én dolgom... lenne, ha nem sértené az érdekeimet. Sokan vagyunk ám, akik több évet és rengeteg (tényleg rengeteg) pénzt beleöltek-ölnek abba, hogy folyamatosan képezzék magukat. Komolyan mondom, hogy össze se merem számolni. És nem azért, mert nekem erre telik. Hanem mert én erre szánom. Az alapképzésemre a pénzt 2 évig gyűjtögettem. És ugyanígy a többire. Elihattam volna, vagy elmehettem volna bulizni, külföldre, vehettem volna rajta ezer meg ezer dolgot. De nem! Dolgoztam és visszaforgattam. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a pénz nem lehet kifogás arra, hogy egyesek illegálisan melóznak edzőként, vagy oktatnak sportot, kérnek el egy halom pénzt a semmire.

Persze lehet azzal érvelni, hogy úgysem lesz az ilyen embernek vendége! Már miért ne lenne? A mai világban, amikor az a trendi, hogy az edzésekhez már vödröt készítenek ki, arra az esetre, ha valaki behányna a túl magas edzésintenzitástól, pulzustól és savasodástól? Már elnézést, de ilyen edzést még szegény nagyanyám is könnyedén meg tudna tartani. Ez nem művészet. Csak néhány youtube videó kell hozzá, meg sok-sok önbizalom. Na de hát az van dögivel! A vendéget pedig nem lehet hibáztatni, hiszen ő pont azért ment "edzőhöz", mert bízik abban, hogy a legtöbbet hozzák ki belőle. De abban is bíznia kell, hogy ezt maximális elővigyázatossággal, tudatossággal, szakmai odafigyeléssel és az egészségének megőrzésével vagy javításával teszik meg.

Egy szónak is száz a vége... Nem értem és nem is fogom soha! Elfogadni pedig képtelen vagyok a szakmai és emberi igénytelenség ekkora mértékét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése